Menu Sluiten

Schermuitrusting

Op deze pagina gaan we dieper in op het benodigde materiaal en waar je het kunt aanschaffen.

Kleding

Vaak vragen schermers, en vooral ouders van jeugdige schermers, welke schermkleding nodig of nuttig is. Het eenvoudige antwoord is: door de FIE goedgekeurde (800N) kleding. Door het gebruik van moderne kunststoffen (supervezels) als Dyneema biedt deze kleding een uitstekende bescherming tegen ongelukken met gebroken klingen. Vooral kwetsbare plaatsen als de oksel zijn extra beschermd. Bij gebruik van deze kleding zijn fatale ongevallen, zelfs bij topatleten, vrijwel uitgesloten.

Korte of lange kling?

De regels zijn vrij eenvoudig: in het jaar dat je 12 wordt ga je na de zomerstop van de benjamins naar de pupillen. Kuikens en benjamins schermen met een korte kling.
Als je deelneemt aan een wedstrijd voor pupillen of ouder (en dat mag ook voordat je zelf een pupil bent) mag je met een lange kling schermen.

Op sommige recreatieve wedstrijden wordt de regel niet altijd strikt gehanteerd. Het is wel eerlijker als beide schermers een even lang wapen gebruiken. Vraag je tegenstander – als je zelf een kort wapen gebruikt – zonodig om een kort wapen te lenen. Als je ongeveer 12 jaar bent, neem dan eventueel zelf (van de club) een reservewapen in de andere lengte daarvoor mee.

Wat draagt de goed geklede schermer?

Hij of zij draagt:

  • Een masker (350 of 1600 N)
  • Een schermvest (350 of 800N)
  • Een ondervest (800 N)
  • Een schermhandschoen
  • Een schermbroek met lange kousen eronder
  • Zaalsportschoenen of speciale schermschoenen
  • Voor dames en meisjes borstbescherming

Wat is verplicht?

Er zijn voorschriften van de KNAS (schermbond), ontleend aan de voorschriften van de FIE (de internationale schermbond).

Voor recreatief schermen is het voorschrift: degelijke kleding. Voor wedstrijden zijn de eisen duidelijker en zwaarder. Vanzelfsprekend kan de recreatieve schermer wedstrijdkleding dragen. Het is wat duurder, maar je bent uitstekend beschermd.

De hierboven genoemde voorschriften worden voor het JPT weer ietsje anders toegepast. Zie daarvoor het JPT handboek pagina 8.

In welke volgorde?

Sommigen willen hun uitrusting niet in één keer aanschaffen, maar af en toe een stukje. In welke volgorde kun je dat het beste doen?

Veel mensen kopen eerst een wapen, maar het is de vraag of dat verstandig is. Het is prettiger om eerst een vest en masker te kopen die alleen naar je eigen zweet stinken. Je groeit sneller uit je vest dan uit je masker. Daarna handschoen, broek en kousen.

Als je al tamelijk zeker weet dat je aan ‘echte’ wedstrijden wilt deelnemen koop je meteen FIE-spullen, eventueel tweedehands. Anders voldoet materiaal voor de recreant, dus de 350N uitvoering.

Bij Porthos kun je het eerste half jaar gratis materiaal van de club gebruiken. Daarna wordt een vergoeding van 25 euro per jaar gevraagd.

Waar kan ik schermartikelen kopen?

Het is vrij zinloos om een sportzaak binnen te lopen voor schermkleding. Schoenen of kousen lukt nog, maar verder niets. Er zijn diverse leveranciers van schermartikelen. Veel leveranciers hebben een webshop, maar als je een vest of broek wilt passen kun je beter de leverancier een bezoek brengen. Ook staat op bijna iedere wedstrijd wel een kraam. Voor een wedstrijdagenda kun je terecht bij de Nahouw.

Hieronder enkele mogelijkheden.

Zodra je thuiskomt met je nieuwe spullen is het een goed idee om daar je naam (of andere markering) in te zetten. Heel veel schermers vergeten wel eens een masker, handschoenen of zo na een wedstrijd of training. De kans dat je het verloren voorwerp terugkrijgt wordt dan veel groter.

Hoeveel kost dat?

Hieronder een prijsindicatie in euro’s.

recreatief wedstrijd opmerkingen
masker 100 160-300
schermvest 70-90 130-160
ondervest 800 N 80-100 80-100
borstbescherming 25 30
handschoen 18-35 50
schermbroek 70 120-160
elektrisch vest 150-170
fil de corps 25 per stuk
fil de tête 6 per stuk
sabel 50 70-150 per stuk

En misschien nog een schermtas om alles in mee te nemen. De prijs hiervan varieert tussen 30 en 250 euro.

Schoonmaaktips voor schermmateriaal

Hoe kun je schermmateriaal het beste wassen?

Het vest en de handschoen kunnen gewassen worden:

  • Het vest binnenstebuiten, gesloten rits en klittenband
  • De handschoen gewoon zo, doe het klittenband dicht!
  • In de wasmachine
  • Op 30 graden
  • Met bontwasmiddel (geen witwasmiddel: bleekmiddel tast het materiaal van het vest aan)
  • Zonder wasverzachter (tast ook het materiaal aan)
  • Drogen aan de waslijn, niet in de droger
  • Het masker kan in de vaatwasser. Je kunt het ook in een emmer of bad met warm water zetten, met Biotex of soda. Paar uur laten staan en dan heel goed uitspoelen met de douche.
  • Laten drogen, liefst in de zon. Dit duurt een paar dagen!

Het wapen met een poetsblokje (bijv. Schleiffix of een schuurblokje) roestvrij maken en met een lapje licht in de wapenolie zetten.